Golvvärme i badrum

Ett badrum är inte bara ett rum för praktiska aktiviteter som hygien och toalettbesök, utan även ett rum där man kan koppla av och ta hand om själen i lugn och ro. Vackra, praktiska, funktionella och sköna badrum höjer värdet på en bostad och är en stor tillgång för de personer som vistas i bostaden. En viktig detalj som höjer komforten enormt i ett badrum är golvvärme.bathroom-1651810_960_720

Oftast vistas man barfota i badrummet och är kanske lite frusen på morgonen, då man med trötta fötter tassar in på ett klinkergolv. Att mötas av ett lagom varmt golv är en fantastisk upplevelse. Därför är golvvärme verkligen något att satsa på när man renoverar ett badrum. Det finns olika sätt att få till golvvärme i badrummet. Vad som passar bäst beror på vad man har för övriga förutsättningar i huset.

Olika typer av golvvärme

De två vanligaste typerna av golvvärme är vattenburen eller elektrisk golvvärme. Vilken man bör välja beror på flera faktorer. Har man redan vattenburen värme, t.ex. via bergvärme, är det relativt enkelt att koppla in även den vattenburna golvvärmen på samma system. Vattenburen golvvärme kräver mindre energi per kvadratmeter för att värma golvet. Dock har vattenburen golvvärme en nackdel i att det krävs mer utrymme för installation. Har man t.ex. ett badrum i en källare med låg takhöjd, då kan man behöva gräva ur golvet för att få plats med isolering och vattenburen golvvärme. I ett källarbadrum med klinkers mot ett kallt underlag är det extra skönt med golvvärme, eftersom klinkersgolvet annars kan bli mycket kallt från kylan från underliggande jord.

Elektrisk golvvärme fungerar också via slingor och är smidigare och enklare att installera. Det är också mindre utrymmeskrävande. Om man har ett badrum som inte har så stor golvyta, så att energiförbrukningen per kvadratmeter inte spelar lika stor roll, kan elektrisk golvvärme definitivt vara ett bra alternativ.