Renovering av badrum

Ett av de rum som man använder mest i bostaden är badrummet. Att ha ett skönt och funktionellt badrum, oavsett om det är stort eller litet, är något som höjer komforten enormt när man bor i bostaden. Vilken status det är på badrummet är också något som inverkar mest på bostadens värde vid en eventuell framtida försäljning. Att renovera badrummet är lönsamt och ger både stor ekonomisk och trivselhöjande nytta.

Helhetsgrepp på badrumsrenoveringen

Det kan vara ganska kostsamt abathroom-1336165_960_720tt renovera badrummet. Dock, om man ändå ska lägga ned en större summa pengar på att kakla om, köpa och installera nya badrumsmöbler, blandare och annat kan det vara värt att ta en titt på vilken status och kvalitet man har på avlopp, fuktspärrar och rör. Tar man inte hand om stammar och avlopp kan man behöva riva upp de nya ytskikten för att åtgärda fuktskador. Det är värt att ta ett helhetsgrepp om badrumsrenoveringen när man väl ska börja, även om kostnader för rörmokare och rör, avlopp och tätskikt kan tynga ned den planerade renoveringskostnaden.

Ta hjälp med planeringen

Inredningen i ett badrum är inte lika lätt att ändra som i andra rum i huset. Badkar, dusch och tvättställ bör med fördel placeras nära ett avlopp och inkommande vattenledningar för att undvika långa rördragningar. Badrumsmöbler, blandare, handdukstorkar och duschar fästs oftast i väggen. Hålen för fästena ska vara tätade för att undvika fuktskador. Det är därför inte så enkelt att flytta runt inredningen, eftersom man då har hål som ska täckas, oftast i kakel eller klinkers, och dessutom har fuktrisken att tänka på.

Även belysning i badrum måste vara fuktsäkert installerad och armaturerna av en fuktsäker typ. Utformning av belysning gör dessutom mycket för upplevelsen av ett rum.

För att få en optimal badrumslösning ur både funktions- och trivselsynpunkt kan det vara värt att ta hjälp av en arkitekt eller byggfirma som kan badrum, och som kan föreslå smarta lösningar som är yteffektiva och erbjuder bra logistik i badrummet.